ФИЛМ и Изложба: ,,Моят чичо Любен“ и ,,Оригинал и отпечатък“

На 3 май от 18.00 часа в културен център „Елизиум“ в Стария град на Пловдив ще бъде показана експозицията „Оригинал и отпечатък“ заедно с прожекцията на филма, посветен на художника Любен Стоев.

Експозицията е по случай 85-ата годишнина от рождението на графика Любен Стоев и събира в себе си живописни творби, графики и рисунки на художника от последните няколко години.

В Оригинал и отпечатък акцентът е върху по-непопулярната, но не по-малко сложна част от творчеството на Любен Стоев – ксилографията. Дърворезът, както също е позната тази техника, представлява дъски с гравирано изображение, от които се създават определен брой цветни или в други случаи черно-бели отпечатъци.

В края на 2023 г.  филмът „Моят чичо Любен“ e отличен в категорията документално кино със „Златен ритон“ за режисура за виталната и остроумна работа на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки.

„Моят чичо Любен“ представя образа на Любен Стоев като художник и личност през разказите на неговия племенник Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа Freunde der italienischen oper (Приятели на италианската опера). Освен разказите на Рей Ван Цешау, в „Моят чичо Любен“ са използвани още части от над 300-часовия видеоархив на Любен Стоев. 

Любен Стоев е роден на 18 януари 1939 г. в София. През 1959 г. завършва Художествена гимназия, а през 1963 г. – Висшето училище за изобразителни изкуства в Дрезден, специалност „Графика“. Първите творчески реализации на Любен Стоев в столицата е като плакатист. Навремето художници са правили филмовите плакати на големи формати – три на четири метра, които са закачали пред киносалоните. В творчеството на Любен Стоев в началните години има влияние на немския експресионизъм. След като се завръща у нас, той създава впечатляващо като обем и тематичен обхват изкуство – многобройни рисунки, графични отпечатъци, колажи, пастели, а  последните години от живота си посвещава на оригинални триизмерни фигури. В този социален реализъм има и горчивата ирония, понякога и жесток сарказъм.

Любен Стоев има повече от 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Взима участие в многобройни общи и национални изложби у нас, както и в Австралия, Турция, Кипър, Унгария, Румъния, Чехия, Русия, Индия, Алжир и други.

Трейлър на филма:  https://youtu.be/Akfx9AVWMck?si=D9z8GOEV_OmTzDlQ

Цена на прожекцията: 8 лв.

Линк към закупуване на билета: https://elysium-plovdiv.eu/bilet/филм-и-изложба-м…чо-любен-и-ориги/

 

Сподели това събитие в:
Детайли за събитието
  • Начало
    03.май.2024 18:00
Детайли за събитието
  • Начало
    03.май.2024 18:00